Συχνές Ερωτήσεις»Natassa Travel - Συχνές Ερωτήσεις
Επειδή τα ταξίδια δεν πρέπει να έχουν δυσκολίες, συγκεντρώσαμε τα πιο συχνά ερωτήματα που προκύπτουν κατά την οργάνωση ενός ταξιδιού και σου δίνουμε τις απαντήσεις. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία χρειάζεστε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Μια έγκυρη άδεια οδήγησης που εκδόθηκε σε χώρα της Ε.Ε. ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της Ε.Ε. Πρέπει να την έχετε μαζί σας, καθώς και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός σας, η οποία σε ορισμένες χώρες είναι υποχρεωτική. Όπου και να ταξιδεύετε στην Ε.Ε. η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας καλύπτει αυτόματα την αστική ευθύνη που απαιτείται από το νόμο. Αν έχετε ασφάλεια πολλαπλών κινδύνων στη χώρα σας, ελέγξτε αν η κάλυψη επεκτείνεται και στην οδήγηση του οχήματος σε άλλες χώρες.

Μπορείτε να ταξιδέψετε με τον σκύλο ή την γάτα σας στο εσωτερικό της Ε.Ε. με το διαβατήριο για κατοικίδια ζώα που περιλαμβάνει στοιχεία του έγκυρου πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό κατά της λύσσας. Υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις αν ταξιδεύετε με κατοικίδια ζώα στη Φινλανδία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς τα αγαθά που μπορείτε να μεταφέρετε όταν ταξιδεύετε στο εσωτερικό της Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι προορίζονται για προσωπική χρήση και όχι για μεταπώληση. Κάθε χώρα μπορεί να ορίσει ενδεικτικά όρια που βοηθούν στον προσδιορισμό της έννοιας της προσωπικής χρήσης, αλλά αυτά δεν μπορούν να είναι χαμηλότερα από τα όρια που έχουν καθοριστεί σε επίπεδο Ε.Ε.

Αν όμως ταξιδεύετε από τα Κανάρια Νησιά, τα Νησιά της Μάγχης, το Γιβραλτάρ ή άλλα εδάφη όπου δεν εφαρμόζονται οι κοινοτικοί κανόνες για τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα όρια για αγαθά που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης είναι αυτά που ισχύουν και για όσους έρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Κάθε χώρα, για να προσδιορίσει κατά πόσον τα προϊόντα καπνού και τα οινοπνευματώδη ποτά προορίζονται για προσωπική χρήση, μπορεί να ορίσει ενδεικτικά όρια. Δηλαδή, εάν μεταφέρετε μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των προϊόντων μπορεί να σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι προορίζονται για προσωπική χρήση και να πρέπει να δικαιολογήσετε την αγορά τους. Τα ενδεικτικά αυτά όρια δεν μπορεί να είναι κατώτερα από: 800 τσιγάρα , 400 πουράκια , 200 πούρα , 1 κιλό καπνού, 10 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών , 20 λίτρα ενισχυμένου οίνου (όπως το πόρτο και το σέρι) 90 λίτρα οίνου (εκ των οποίων, 60 λίτρα κατ? ανώτατο όριο αφρώδους οίνου) , 110 λίτρα μπύρας.

Δηλώστε την κλοπή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και κρατήστε το αντίγραφο της δήλωσης που θα σας χρησιμεύσει για τυχόν αποζημίωσή σας από την ασφάλειά σας. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του διαβατηρίου ή του δελτίου ταυτότητάς σας, πρέπει να ενημερώσετε το προξενείο ή την πρεσβεία της χώρας σας. Αυτοί θα ακυρώσουν το παλαιό ταξιδιωτικό έγγραφο και θα σας εκδώσουν καινούριο. Επίσης, πρέπει να ακυρώσετε αμέσως κάθε απολεσθείσα ή κλαπείσα πιστωτική κάρτα.

Ως επιβάτης αεροπορικών μεταφορών έχετε ορισμένα δικαιώματα τα οποία προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε. που ισχύει για τις προγραμματισμένες και ναυλωμένες πτήσεις, εσωτερικές και διεθνείς. Σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης λόγω υπεράριθμης κράτησης θέσεων ή ακύρωσης της πτήσης, η αεροπορική εταιρεία ενδεχομένως, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, υποχρεούται να σας προσφέρει οικονομική αποζημίωση και βοήθεια. Αν θέλετε να καταγγείλετε κάτι, επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία ή με το πρακτορείο ταξιδίων. Αν αυτοί δεν μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πρέπει, να απευθυνθείτε στον αρμόδιο φορέα της χώρας σας.

Αν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ , δεν χρειάζεται να επιδείξετε την εθνική σας ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε μεταξύ κρατών της ΕΕ που ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν.

Έστω κι αν δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων στα σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορείτε να αποδείξετε ποιος είστε (π.χ. αν σας το ζητήσει η αστυνομία, όταν επιβιβάζεστε σε αεροπλάνο κ.λπ.). Οι χώρες Σένγκεν της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να θεσπίζουν εθνικούς κανόνες που μπορεί να σας υποχρεώνουν να έχετε μαζί σας έγγραφα ταυτοποίησης όταν βρίσκεστε στην επικράτειά τους.

Οι άδειες οδήγησης, οι ταχυδρομικές και τραπεζικές κάρτες καθώς και οι φορολογικές κάρτες δεν γίνονται δεκτές ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή ως αποδεικτικά στοιχεία ταυτότητας.

Σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν, σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν έχει εντοπιστεί απειλή για τη δημόσια πολιτική ή την εθνική ασφάλεια, τα κράτη μέλη επιτρέπεται να επανεισαγάγουν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας όταν ταξιδεύετε στις χώρες αυτές. Έχετε επίσης υπόψη ότι ακόμη και υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να σας ζητηθεί να επιδείξετε ένα από τα έγγραφα αυτά. Ο άνευ συνόρων χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει τα εξής κράτη: Αυστρία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Νορβηγία, Ισλανδία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Ιταλία, Πορτογαλία, Δανία, Λετονία, Σλοβακία, Εσθονία, Λιχτενστάιν, Σλοβενία, Φινλανδία, Λιθουανία, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Γερμανία, Μάλτα, Ελβετία, Ελλάδα, Κάτω Χώρες

Ωστόσο, έχετε ακόμα την υποχρέωση να επιδεικνύετε έγκυρη ταυτότητα ή διαβατήριο όταν ταξιδεύετε από και προς τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Οι χώρες αυτές, αν και μέλη της ΕΕ, δεν ανήκουν στον άνευ συνόρων χώρο Σένγκεν. Προτού ταξιδέψετε, ενημερωθείτε για τα έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί σας όταν ταξιδεύετε από τη χώρα σας σε άλλη χώρα της ΕΕ που δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν.

Εκτός από έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας, κάθε παιδί που ταξιδεύει:

 • μόνο του ή
 • με ενήλικες που δεν είναι οι νόμιμοι κηδεμόνες του ή
 • με έναν μόνο από τους γονείς του

μπορεί να χρειαστεί, για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, ένα επιπλέον (επίσημο) έγγραφο υπογεγραμμένο από τους γονείς, ή τον δεύτερο γονέα ή τον νόμιμο κηδεμόνα.

Δεν έχουν θεσπιστεί κανόνες της ΕΕ ως προς το θέμα αυτό, κάθε χώρα της ΕΕ αποφασίζει κατά πόσο απαιτούνται τέτοιου είδους έγγραφα ή όχι. Ενημερωθείτε, προτού ταξιδέψει το παιδί σας, για τις απαιτήσεις που ισχύουν στη χώρα από την οποία και προς την οποία θα ταξιδέψει.

Έχετε υπόψη ότι, ακόμη κι αν μια χώρα δεν απαιτεί από ανηλίκους να έχουν μαζί τους άδεια εξόδου ή εισόδου στην επικράτειά τους, μπορεί αυτό να απαιτείται από τις χώρες διέλευσης.

Όταν ταξιδεύετε αεροπορικώς συνιστάται να ενημερώνεστε προηγουμένως από τις αεροπορικές εταιρείες καθώς πολλές από αυτές ζητούν τέτοιου είδους άδειες και διαθέτουν ειδικά έντυπα για τον σκοπό αυτό.

Καθώς οι κανόνες μιας χώρας μπορεί ν' αλλάξουν χωρίς ειδοποίηση, συνιστάται να ενημερώνεστε από τις ίδιες τις αρχές ή τις πρεσβείες ή τα προξενεία της οικείας χώρας.

Πακέτα Εκδρομών

  • Κέρκυρα
  • 4 ημέρες
  • από330 €
  • Σκιάθος
  • 4 ημέρες
  • από175 €
  • Βελιγράδι
  • 4 & 5 ημέρες
  • από215 €
  • Βουκουρέστι
  • 4 & 5 ημέρες
  • από215 €
businessΑλ. Παπαναστασίου 70, Λάρισα
phone2410 530 560
2410 530 670
emailinfo@natassatravel.gr

Η εταιρεία

Η επιχείρηση Natassa travel Γραφείο Γενικού Τουρισμού ιδρύθηκε από την κα Νατάσσα Μπουντίνου το 1991 στη Λάρισα.

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα του Natassa Travel
Please wait